Monday 24 April 2017

Resepi Laksa Penang

Bahan-Bahan (Kuah)
Mee Laksa Penang (bungkus wrna purple)
Ikan Basung
cili kering (di kisar)
*Asam Keping
*Bunga Kantan
*Daun Kesum
**Belacan
**Bawang merah
**Bawang Putih
**Bawang Holland
**cili padi (kalau nak lebih rasa pedas)

Bahan Hiasan
Bawang Holand
Timun
Telur Rebus
Cili Merah
buah Nanas (kalau nak)
Limau

Cara-Cara

- Rebus ikan basung, dh masak ambik ikan, ketepikan. ikan yg dh d rebus td buang tulang dn d kisar isinya.
- kisar lada kering, tapis, buang hampas.
- kemudia kisar bahan² **.
- masukkn bahan2 bertanda *, **, isi ikan & lada kering kedalam air rebusan ikan td.
-Masak sehinggah mendidih
- kalau nak hidang tu blh hiasan lh dgn ikut cita rasa sndri.. 😊😊

tips : cuci ikan bersih2 untk hilang rasa hanyir... kuah pun sedap... 😉😉 lagi bnyak daun kesum lagi umphhhh....

*** sy x simpan kuantiti sbb sy msk men campak2 je....

No comments:

Post a Comment